Az írott történelem kezdeteitől és az írás megjelenésétől (i.e . 3500) a Nyugatrómai Birodalom bukásáig (i.sz. 476 azaz V. század) számítjuk, ezt megelőzi az őskor utána pedig a középkor következik.

A zenének nagy szerepe volt az ókori kultúrák művészetében. Ezt a különféle képzőművészeti alkotások és a fennmaradt írásos emlékek is igazolják. Az ókorban a zene és a költészet szorosan összefonódott, együvé tartozott.

Az írás fontossága: Kommunikáció – A tudás (szokások, imák, énekek, ünnepek, történetek stb) rögzítése és továbbadása/megosztása.

A zene szerepe: Mivel az antik civilizációk többistenhívők voltak így hatalmas szerep jutott a zenének is szertartásaikban, rituáljaikban. Emellett mindennapi élet és az ünnepek fontos része. Igy már beszélhetünk ár a gazdagabb-szegényebb rétegek közötti zenei különbségekről is. Kialakult a még kiforróban lévő lelki-egyházi zene valamint a világi zene, saját tematikájukkal és hangszereikkel.

Ehhez szorosan kapcsolódik maga a hangszereknek a fejlődése, szerepe és módosulása. Az emberi kíváncsiság következétben és a különböző szükségek kielégítése céljából jöttek létre az új hangszerek.

Végigkövetve a civilizációkat, összehasonlítva az őskori hangszerekkel a húros hangszerek több húrt, a fúvósok több lyukat illetve már billentyűt is kaptak, az ütős hangszerek pedig csak egyre-egyre szaporodtak mint méretüket és fajtájukat illeti.

 Görögország – A kithara, líra és aulosz

Egyiptom – Az arghul és sistrum

India – Szitár és a kígyóbűvölő pungi

Kína – Sheng és a guzheng

Ókor – Prezentáció – PREZI

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s